Om Vikarbygården

Gården, som ägs av Vikarbygården ideell förening och drivs ideellt i kristen regi av flera Equmeniakyrkor i Dalarna och Equmenia Mitt, är öppen v. 25-33.

Vikarbygården var från början ett litet hemman med några djur och ett par slåtterängar. En del av husen har flerhundraåriga anor. 

Gården hette tidigare Bergstrandsgården och ägdes av familjen Bergstrand. Efter att ha stått tom i några år, under mitten av 1950-talet, såldes gården till Baptisterna i Dalarna och fick då namnet Vikarbygården. Det var Bergstrands önskan att gården skulle fortsätta att vara en mötesplats för kristen verksamhet. I början var gården en sommar- och lägergård som efterhand har utvecklats mer och mer till en camping under somrarna och läger- och församlingsgård på för- och eftersäsong. 

1984 flyttades Vikarbyns kapell, byggt 1884, till Vikarbygården. Kapellet är öppet för besök och andakt dagligen under sommaren.

Vikarbygården ligger i centrum av Dalarna, 7 km från Rättvik och 3 mil från Mora, med många nöjen och sevärdheter inom räckhåll, som levande fäbodar, marknader, hembygdsgårdar, dalahästar, keramik, Dalhalla, Classic Car Week mm.

Man kan bada vid Vikarbyns badplats eller vid den lilla bryggan i Morviken. Från Vikabygården kan man gå en stig ner till sjön.
På gården finns en liten lekplats med gungor och sandlåda.
På gångavstånd finns en livsmedelsaffär, mitt i byn, och pizzeria mm.